Přečtětě si novinky a zajímavosti z logistiky

Sledujte novinky ze života logistické akademie:
  • nové trendy a diskutována témata v logistice

  • připravované aktivity Logistické akademie

  • případové studie

subscription-photo
10. 08. 2017 Ing. Jaroslav Bazala, Ph.D., ALog.

Umělá inteligence – horký trend v logistice

Byť s sebou umělá inteligence (Artificial Inteligence – AI) nese spoustu kontroverzí, její současné využití, potenciál a probíhající investice neochvějně oznamují – budoucnost patří technologiím, které AI zahrnují. Do málokterého oboru jsou vkládány takové naděje, a v případě umělé inteligence jsou tyto naděje oprávněné. Současné zkušenosti na poli logistiky jsou velmi slibné, investice do vylepšování technologií užívajících umělou inteligenci obrovské. Jak tedy vypadá snaha o eliminaci lidské nedokonalosti?

Moderní technologie
19. 07. 2017 Ing. Jaroslav Bazala, Ph.D., ALog.

Potraviny online – případ pro logistika

Prodej potravin online je v současné době extrémně rychle se rozvíjející segment. To je samozřejmě poplatné době, kdy se z nakupování potravin stala činnost, která stojí zbytečně moc času. A tak se na našem trhu po vzoru zahraničí vyrojily subjekty, které tyto služby poskytují. V nabídkách desetitisíců položek ale zdaleka nejsou jen trvanlivé věci, zákazníci jsou nároční na dobu doručení, celkový servis, možnosti platby atd. O vítězích klání o zákazníkovu přízeň tak rozhoduje ve valné míře právě logistika.

Moderní technologie
30. 01. 2017 Ing. Jaroslav Bazala, Ph.D., ALog.

Co znamená 3D tisk pro domácnosti?

3D tisk, tedy tisk trojrozměrných předmětů, je sice ve svém využití stále ještě na začátku, ale už rozhodně nemůžeme tvrdit, že v plenkách. Technologie, která položila základy nejen pro dnešní 3D tisk, ale také pro CNC obráběcí stroje, je známá pod názvem stereolitografie a byla patentována už v roce 1986. K dnešnímu dni ale urazila velký kus cesty. Jaké existuje využití pro 3D tisk, jak nám může zjednodušit život a jaké má... nebo spíš nemá limity?

Moderní technologie
10. 08. 2015 Ing. Jaroslav Bazala, Ph.D., ALog.

Obaly a jejich funkce

Ačkoliv se to možná zdá banální, máloco musí naplňovat tak komplexní kritéria jako obaly produktů a zboží. Krom toho, že jsou na ně kladeny legislativní nároky, musí obaly vyhovovat také pro ochranu, přepravu a manipulaci, a k tomu všemu ještě třeba plnit funkci přímé komunikace mezi firmou a zákazníkem. A se stále intenzivnějšími ekologickými požadavky reverzní logistiky přibývají další a další nutné náležitosti obalů.

Moderní technologie
30. 03. 2015 Ing. Jaroslav Bazala, Ph.D., ALog.

Budoucnost patří city logistice

V 19. století byla průměrná rychlost koňského povozu v Londýně 15 km/h. Dnes, ve 21. století, je průměrná rychlost vozidla v Londýně 19 km/h. To není zas až tak významná změna, co říkáte? Na dopravu ve městech má vliv velké množství faktorů. Pojďte se podívat, proč je a bude na vzestupu právě city logistika.

Moderní technologie
16. 02. 2015 Ing. Jaroslav Bazala, Ph.D., ALog.

K čemu slouží SWOT analýza v logistice

Silné stránky, slabé stránky, příležitosti a hrozby. Neboli Strenghts, Weaknesses, Opportunities, Threats. To jsou základy tak zvané SWOT analýzy, která se v logistice využívá k rozvaze, plánování a odhalení slabin i potenciálu firmy jako celku, ale také jednotlivých jejích částí.

Moderní technologie