Přečtětě si novinky a zajímavosti z logistiky

Sledujte novinky ze života logistické akademie:
  • nové trendy a diskutována témata v logistice

  • připravované aktivity Logistické akademie

  • případové studie

subscription-photo
Globalizace jako porcelánový servis
23. 02. 2024 Ing. Jaroslav Bazala, Ph.D., ALog.

Globalizace jako porcelánový servis

Krátká úvaha o logistice v dnešní globální době.

Rubrika múzická
[PODCAST] Kruté sklady s Jaroslavem Bazalou
08. 11. 2023

[PODCAST] Kruté sklady s Jaroslavem Bazalou

Jaroslav Bazala byl hostem podcastu KRUTÉ SKLADY.

Rubrika múzická
16. 06. 2017 Ing. Jaroslav Bazala, Ph.D., ALog.

Stará, nová a tajná Hedvábná stezka

Mezinárodní a transkontinentální obchod zdaleka není doménou moderní civilizace, byť renesance termínu Hedvábná stezka v poslední době rezonuje evropskými médii. Už v dobách před naším letopočtem kvetl obchod mezi Čínou a zbytkem známého světa. Východní Čínu a Středomoří spojovala síť tras, po kterých proudilo zboží, informace, technologie, know-how, lidé a celé kultury. Cesta z jednoho konce na druhý ovšem trvala okolo tří let. Dnes zvládají náklady tuto cestu za pár dní. A je možné, že časem budou ještě lépe, rychleji, efektivněji a ohleduplněji.

Rubrika múzická
10. 02. 2017 Ing. Jaroslav Bazala, Ph.D., ALog.

Místo, kde logistik žasne

A nejen on. Miliony turistů navštěvují rekonstruované úseky Velké čínské zdi, místa, které je opředeno mnoha legendami, mýty a pověstmi. Nahoru vás dnes může vyvézt lanovka, dolů se můžete sklouznout po tobogánu. Na zdi se kocháte výhledem do krajiny a stavbou táhnoucí se kam až oko dohlédne. Ale největší fenomén je to, že Velká čínská zeď vůbec vznikla. Jde o historicky neopakovatelnou událost, dnešní technologie, lidé a zákony paradoxně znemožňují na stavbu podobného rozsahu byť jen pomyslet. Jak je to možné?

Rubrika múzická
22. 09. 2016 Ing. Jaroslav Bazala, Ph.D., ALog.

Antigravitace – temná energie pro světlé zítřky?

Vesmír a jeho tajemství fascinují lidstvo od počátku věků. Současné znalosti a předpoklady pro další objevy stojí na základech vybudovaných dávnými badateli, od Giordana Bruna, díky němuž na konci šestnáctého století spatřila světlo světa hypotéze, že vesmír je nekonečný, přes Karla Schwarzschilda, kterému již v roce 1900 došlo, že možná má vesmír jistý konečný objem, Alexandra Fridmana, který našel matematický model rozpínavosti vesmíru až po rok 2011, kdy byla udělena Nobelova cena za fyziku třem vědcům, kteří objevili skutečnost, že rozpínání vesmíru se zrychluje. Jak blízko jsme vyřešení otázky temné energie? A k čemu by nám mohla antigravitace sloužit?

Rubrika múzická
01. 08. 2016 Ing. Jaroslav Bazala, Ph.D., ALog.

Logistika = antichaotika

V popisech dnešní doby můžeme narážet na obraty jako „dynamická“, „neustále se vyvíjející“, „svobodná“, „zdravě konkurenční“… a podobně. Liberálnost a možnost nacházet nová vlastní pravidla, systémy a řešení vidíme na jednu stranu jako neomezené možnosti, na stranu druhou se musíme vyrovnávat s tím, že když je „možné vše“, často nám chybí orientace. A tak dochází k paradoxu, kdy nekonečné množství vlastních pravidel vede k zaměnitelnosti se stavem, kdy žádná pravidla nejsou. Současná doba má, ekonomické eufemismy stranou, největší potenciál chaosu, jaký kdy společnost zažívala.

Rubrika múzická